Palmpaasstok maken

mrt 10, 2019

ZELF EEN PALPAASSTOK MAKEN

Omschrijving
Een palmpasenstok, ook wel palmpasenkruis, bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis. Veel kinderen maken een palmpaasstok voor het feest van Palmpasen, dat wordt gevierd op de zondag voor Pasen. Op deze zondag, palmzondag genoemd, lopen kinderen met hun versierde palmpasenstokken in optocht over straat. Na afloop worden de palmpaasstokken weggegeven aan zieken of bejaarden. Hoe je een palmpaasstok maakt en kunt versieren, lees je in deze geschreven handleiding.
Handleiding

Benodigdheden
2 dunne houten latten circa 60 en 40 cm lang
spijkers of schroeven
touw en smal lint
gekleurd crèpepapier, gekleurd (breed) lint of tape
echte bloemen of nepbloemen
takjes buxusgroen
punaises
grote naald en draad (voor het rijgen van de slingers)
pinda’s, rozijnen, gekleurd snoep of gedroogd fruit
mandarijnen
paasversiering zoals plastic, gedecoreerde eieren
vlaggetjes of uitgeknipte paasfiguurtjes
een broodhaantje, zelfgebakken of gekocht bij de bakker

1. Een plat kruis maken
Neem twee houten latten of stokken. Eén stok van ongeveer 50 centimeter en eentje van ongeveer 30 centimeter lang. Afhankelijk van de grootte van het kind, kan de stok natuurlijk groter of kleiner worden gemaakt (bijvoorbeeld in de verhouding 60 centimeter en 40 centimeter, etc).

De langste lat (hoofdlat) ga je verticaal gebruiken, de kortste lat horizontaal. Met de kortste lat vorm je dus een kruis op de hoofdlat, door de korte lat ongeveer 2/3 van de onderkant, op de grote lat te bevestigen. Spijker of schroef de latten aan elkaar vast in de vorm van een kruis of bind de latten met touw stevig aan elkaar.
Sla tenslotte bovenop de top van het kruis in het midden een lange spijker, waarop later het broodhaantje kan worden geprikt over de bovenkant -de kop- van de spijker heen.

De stokken moeten stevig vast komen te zitten en door het werken met spijkers is dit echt een werkje voor volwassenen. Kinderen kunnen dit dus beter niet zelf doen.

2. Het hout omwikkelen
Omwikkel de latten met gekleurd papier of lint, zodat je het hout niet meer ziet. Je kunt ook leuk gekleurd (papier)tape gebruiken ervoor.
Wil je een zelfgebakken broodhaantje op je palmpaasstok, dan vind je hier het recept: Hoe kun je zelf een broodhaantje bakken.

3. Een slinger maken
Maak met een grote naald en stevig draad, een of meerdere slinger(s) van bijvoorbeeld pinda’s, rozijnen, eitjes, gekleurd snoep en gedroogd fruit. Officieel worden 30 rozijnen gebruikt, die symbool staan voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verried.
Hang de slinger aan de horizontale uiteinden van het kruis. Je kunt de slinger met punaises in het hout vastzetten.

4. Verdere versiering
Bevestig snoepjes, fruit (zoals mandarijnen) of leuke paasversiering aan een touw of lint. Knoop ook deze versiering aan het kruis, zodat dit losjes naar beneden komt te hangen zoals op de voorbeeldfoto te zien is.
Het kruis kun je verder nog versieren met vlaggetjes of uitgeknipte paasfiguurtjes. Je kunt de palmpasenstok zo mooi maken en zo rijkelijk decoreren als je zelf wilt.
Zorg dat de stok niet te zwaar wordt en nog makkelijk te dragen is!

 

5. Het broodhaantje
op de stok zetten
Om te voorkomen dat het broodhaantje te hard wordt en breekt, kun je het haantje het beste pas op de dag zelf op de stok zetten. Prik het broodhaantje op de spijker bovenop het kruis en je palmpaasstok is klaar.
Wij wensen je veel plezier tijdens de optocht!

Bronvermelding
https://nl.wikipedia.org/wiki/Palmpasenstok

ZELF EEN BROODHAANTJE BAKKEN

Omschrijving
Zelf broodhaantjes bakken om bovenop de palmpaasstok te prikken is makkelijk en leuker dan bij de bakker kopen. Maar ook bij het paasontbijt zijn de haantjes van brood een leuke variatie! Met behulp van kant en klaar broodmix is een broodhaantje in een half uurtje gebakken. Het recept, de uitleg en ingrediënten vind je terug in deze handleiding. Fijne Pasen alvast!
Handleiding

Benodigdheden
voor 4 à 7 broodjes, afhankelijk van het formaat van de haantjes:
500 g witbroodmix
1 zakje vanillesuiker
eventueel 1 eetlepel kurkuma (koenjit)
rozijnen of krenten
1 losgeklopt ei
keukenschaar
bakpapier
plasticfolie
liniaal

1. Het deeg maken
Zeef de broodmix in een kom en roer er de vanillesuiker en de kurkuma door. Maak het deeg volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

2. De haan vormen
Verdeel het gerezen deeg in 4 stukken en rol van elk stuk een worstje van ongeveer 18 cm lang. Bekleed het bakblik met bakpapier. Leg de deegworstjes met voldoende tussenruimte in een U-vorm op de bakplaat. Zorg ervoor dat het staartstuk iets lager is dan het kopstuk.

3. De snavel
Maak voor de snavel twee knipjes in het deeg van het kopstuk. Trek het stukje deeg dat tussen de knipjes zit naar buiten en vorm er een snaveltje van.

4. De kam
Knip het deeg voor de kam twee keer 1 cm diep in en trek het stukje deeg hier tussen weer naar buiten om er de kam van te maken.

5. De staart
Maak twee knipjes van 2 cm diep in het staartstuk. Trek het deeg tussen de knipjes een stukje naar buiten en maak de staart.

6. De vleugels
Markeer de vleugels door met de schaar twee knipjes te maken in het onderste gedeelte van de U-vorm. Houd daarbij de schaar een beetje schuin-rechtop.

7. De ogen
Druk ter hoogte van het snaveltje een rozijn of krent in het deeg als oog.

8. Het deeg laten narijzen
Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat de haantjes op een warme plaats ongeveer 45 minuten narijzen.

9. De haantjes bakken
Bestrijk de broodhaantjes met losgeklopt ei en bak ze in 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden gaar en bruin.

Bronvermelding
kinderpleinen.nl